keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Sisällä chiliä

Helsingin Meksikobuumi jatkuu, enkä puhu nyt vain itsestäni. Tämänpäiväisissä annoksissa meininki saattoi kyllä olla enemmän texiä kuin mexiä: enchilladoja lähdin hakemaan, mutta lopputulos muistutti huomattavasti enemmän Yhdysvaltain kouluruokailustakin tuttua noin 3000 kaloria sisältävää wet burritoa. Tiedä sitten, onko noissa mitään eroa.

Mausteiden ja raaka-aineiden arviot ovat suuntaa-antavia, totta puhuen en mitannut mitään vaan ymppäilin vaan tavaraa pataan summamutikassa välillä maistellen. Meksikolaista keittiötä parhaimmillaan. Perus-enchiladoissa on ymmärtääkseni usein täytteenä vaan tomaattia ja juustoa, mutta alla olevasta reseptistä voi muuntaa vegeversion jättämällä lihan pois ja korvaamalla sen soijarouheella, tai vaan laittamalla kaksinkertaisen määrän papuja. Tortillalettujen sisään voi oikeastaan piilottaa mitä ikinä lystää, sillä kääröt muuttuvat joka tapauksessa autenttisiksi enchiladoiksi päälle valeltavan kastikkeen ansiosta!

Enchiladat liha-paputäytteellä (8 kpl)

Täyte

1 sipuli
1 vihreä paprika
1-2 valkosipulin kynttä
400 g luomu naudan jauhelihaa (ei onnistu tavallisella)
1/2 - 1 chilipalko hienonnettuna ja siemenet poistettuna
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl oreganoa
1/2 tl valkopippuria
suolaa
pippuria
1/2 tlk tomaattimurskaa
1 pkt käyttövalmiita mustapapuja huuhdottuna
oliiviöljyä

Enchilada-kastike

1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl chilijauhetta
2 rkl öljyä
1/2 tlk tomaattimurskaa
1/4 tl juustokuminaa
hiven valkosipulia
suolaa
vettä

Lisäksi
- vahvahkoa juustoraastetta (esim. cheddar) maun mukaan
- tortillalettuja kaupasta tai reseptin mukaan
- guacamolea (ohje yllälinkitetyssä postauksessa)
- hienonnettua korianteria
- hapankermaa, salsaa, salaattia, mitä vain

Täytettä varten silppua sipuli, hienonna valkosipuli ja kuullota paistinpannulla tilkassa öljyä. Lisää pieneksi kuutioitu paprika ja freesaa vielä hetki. Lisää jauheliha, ruskista, ja lisää mausteet. Anna kypsyä ja maustua tovi ja lisää sitten tomaattimurska. Jos seos vaikuttaa liian tönköltä tai jos aiot antaa sen muhia kauan, voit myös lisätä tilkan vettä. Pavut voi lisätä seokseen joko tässä vaiheessa tai vasta juuri ennen enchiladojen käärimistä riippuen siitä, haluaako niiden muheutuvan vai pysyvän rakenteeltaan kiinteinä.



Liha-papupadan hautuessa valmista enchilada-kastike. Kuumenna kattilassa öljy ja lisää siihen vehnäjauho ja chilijauhe. Sekoittele ja ruskista hetki, ja lisää sitten loppu tomaattimurska. Huljuttele purkin reunamat vedellä ja lisää joukkoon kunnes kastike on sopivan paksuista. Mausta, kiehauta ja anna tekeytyä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Kun sekä kastike että täyte ovat valmiita, voitele sopivankokoinen uunivuoka. Lämmitä tortillalettuja nopeasti mikrossa, jotta ne muuttuvat joustaviksi eivätkä halkeile. Ota yksi tortillalettu, laita sen keskelle täytettä pari reilua ruokalusikallista ja kääri tiiviiksi kääröksi. Aseta vuokaan saumapuoli alaspäin ja toista lopuille seitsemälle. Valele valmiit kääröt enchilada-kastikkeelle, ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Tarjoile esimerkiksi guacamolen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti