maanantai 9. toukokuuta 2011

Suklaata, ihan raakana

Kosketukseni nykyään ah-niin-trendikkäisiin superfoodeihin on rajoittunut aiemmin kotimaiseen mustikkaan. Niitäkin olen mättänyt suuhuni autuaan tietämättömänä siitä, miten samanaikaisesti olen kytkeytynyt osaksi jotain suurempaa universaalia ilmiötä. Tietämättäni olen ilmeisesti ollut rumissa kotihousuissa puuroviritelmäni kanssa ajan hermolla. Mediaseksikkäänä. Heti aamusta!


Viime viikolla kävelin kuitenkin muuan keskustan ekokauppaan ja sekosin täysin. Poistuin paikalta useamman päivän perusruokabudjettia köyhempänä ilman, että edes ostin mitään välttämätöntä. Ostin sen sijaan hetken mielijohteesta Maca-jauhoa. (...). Niin, ja tarvikkeet eräänlaisen raakasuklaan valmistukseen.

Ehkä rahat menivät sittenkin hyvään tarkoitukseen.

Raakasuklaan on pakko olla jumalten ruokaa, ainakin päätellen siitä äkillisestä kosmisesta yhteydestä jota tunsin koko ympäröivää aistimaailmaa kohtaan vain yhden palan jälkeen... toisen, kolmannen. En ymmärrä miksi ihmisen pitäisi syödä ikinä mitään muuta kuin raakasuklaata (merisuolakiteillä)! Raakasuklaalla on myös taipumuksia tehdä mistä tahansa tilanteesta siedettävä: lauantaina minulla oli kaksi palaa mukana tentissä, enkä ole koskaan viihtynyt esseevastausten parissa yhtä hyvin.

 Raakasuklaa (jääpalamuotteja käyttämällä noin 15-20 palaa)

1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1,5 dl raakakaakaojauhetta
reilu 1 rkl hunajaa
sattumia, kuten erilaisia pähkinöitä, rusinoita, ym. kuivattuja hedelmiä

Laita kookosöljy esim. teräskulhoon ja kulho vesihauteeseen. Lämmön ei tarvitse olla kovinkaan isolla, jotta öljyn koostumus muuttu kokonaan kirkkaaksi ja sulaksi. Öljyn sulettua lisää joukkoon kaakaojauhe ja sekoittele sileäksi. Makeuta hunajalla maun mukaan. Laitoin itse hieman päälle yhden ruokalusikallisen, joka saattaa olla jonkun makuun liian karvasta... (itsehän syön silloin tällöin kaakaojauhetta sellaisenaan).

Sotke mukaan haluamasi määrä sattumia, tai jos haluat kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, lusikoi hieman sulaa raakasuklaata kunkin jääpalamuotin pohjalle ja iske sattumat suoraan sinne. Tällä menetelmällä toteutin itse muutamia eri makuvaihtoehtoja, joissa yhdistelin cashew- ja pekaanipähkinöitä, banaanilastuja, rusinoita ja kuivattuja karpaloita erinäisin variaatioin. Ehdottomat suosikkini olivat kuitenkin kaksi simppeliä puhdasta suklaaversiota, joista toiseen ripottelin pinnalle sormisuolaa ja toiseen chiliä. Taivaan portit aukesivat viimeistään tuon merisuolatun suklaapalan kohdalla - makean ja suolaisen täydellinen liitto!


Tein toki pari palaa ihan sitä puhdasta itseään, ja ihan sujuvasti menivät nekin kurkusta alas. Sattumilla saa suklaapaloja kuitenkin mukavasti enemmän! Tässä tapauksessa määräkään ei korvannut laatua, vaan pikemminkin lisäsi sitä.

Niin ja ne terveysvaikutukset. Raakakaakaojauheessa niitä riittää moninverroin tavalliseen verrattuna, sillä kylmäprosessoinnin ansiosta arvokkaita hivenaineita ei ole kypsennetty taivaan tuuliin. Maussa oli allekirjoittaneen mielestä jo tarpeeksi perusteluita raakakaakaon puolesta, mutta näillä kilohinnoilla on ihan kiva tietää että syyt ovat myös toisaalla.

Kulhonnuolijan tehtävä on hyvin raskas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti