maanantai 23. toukokuuta 2011

Juustotehtailua intialaisittain

Suhtaudun varauksella erinäisiin valmiisiin maustesekoituksiin, jauhelihamausteeseen, ranskanperunamausteeseen, grillimausteeseen... jostain syystä niiden maku on yleensä melko tympeä, ja ennen kaikkea niiden hallitessa maustehyllyä tuo samainen maku on läsnä miltei kaikissa valmistetuissa ruoissa. Vaikka kyseessä olisi hyvä mausteseos, tuntuu sen liiallinen käyttövalmius jotenkin rajoittavalta. Seurauksena tästä näky omalla keittiötasollani on kuin pommin jäljiltä erinäisten puolityhjien purkkien ja pussien rönsyillessä joka ilmansuuntaan aivan liian pienessä tilassa.

Jostain syystä garam masalan käyttö on kuitenkin mielestäni aivan hyväksyttävää. Samoin curryn. Luultavasti eksoottiselta kalskahtavat nimet johtavat minua tarpeeksi harhaan, luovat illuusion jostain sellaisesta makujen kimarasta joiden kopioimiseen liian kaukana Intiasta sijaitseva tietotaitoni ei millään riittäisi. Juuri intialaistyyppiset reseptit peräänkuuluttavat usein garam masalaa, ja mikäli mielii tehdä esimerkiksi pätevää Palak Paneeria, kannattaa sille varata paikka maustehyllystä.

Palak paneer on äärimmäisen rumaa, mutta rumille ruokalajeille tyypillisesti sitäkin maukkaampaa. Pakastepinaatti on parhaimmillaan todella edullista, joten kyseessä on myös hintapoliittisesti opiskelijaystävällinen ruoka. Nimen paneer viittaa intialaistyyppiseen kotijuustoon, jota valmistin ensimmäistä kertaa itse maidosta juoksuttamalla - helppoa kuin heinänteko, joskin aikaa vievää, ohjeena käytin Bella Vanillan ohjetta. Kokeilun vuoksi tein vain puolen litran satsin, josta tuloksena oli melko pieni, suunnilleen mozzarellapallon kokoinen pala juustoa. Sen lisäksi käytin 250 g leipäjuustoa, joten juustoa olisi voinut olla enemmänkin.

Leipäjuusto sopii palak paneeriin hyvin, sillä ei sula tai menetä muotoaan lämmetessään, mutta on silti pehmeää. Lisäpisteitä narskuvuudesta. Aiemmin olen käyttänyt kotijuustoa, joka lienee autenttisin vaihtoehto kaupan tarjonnasta. Alla oleva resepti on variaatio Ruokalan reseptistä, jätin pois paprikan ja vaihdoin osan tomaateista tomaattipyreeseen. Sille ei oikeastaan ole mitään järkevää perustetta.

perusteltu tarkennus

Palak Paneer (neljälle)

2 sipulia
valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 rkl garam masalaa
2 tl currya
1 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianterinsiementä
2 tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
450 g (kolme pussia) pakastepinaattia
1 dl paksua turkkilaista jogurttia
~500 g kotijuustoa, leipäjuustoa tai paneeria (käytin vähemmän, eikä ruoka mennyt pilalle)
suolaa ja chiliä maun mukaan

Hienonna sipuli, valkosipuli ja kuullota hetki pannulla öljyssä. Lisää kaikki mausteet ja kuullota toinen hetki. Lisää tomaatit ja pyre sekä sulatettu ja valutettu pinaatti. Lisää kasvisliemi ja anna seoksen muhia noin puoli tuntia. Lopuksi lisää kuutioitu tuorejuusto ja jogurtti, kuumenna. Tarjoile keitetyn riisin ja halutessasi erinäisten lisukkeiden (naan, raita, dal) kanssa.

Olen ennen tehnyt palak paneerin ilman jogurttia ja sen lisääminen alkuperäisen ohjeen vaatiman 2 desilitran edestä tuntui oudolta. Käytin myös jotain matalamman rasvaprosentin huijausjogurttia, mikä lienee syy siihen, ettei jogurtti tuntunut oikein sulautuvan ruokaan tasaisesti. 10% partaäijä on vastaus miltei kaikkeen, uskoisin että myös tähän. Korkeampi rasvaprosenttihan tarkoittaa sitä, että tuote kestää myös kuumennusta paremmin.

Paneerin valmistuksessa ohjeessa mainittu harsokangas olisi todennäköisesti ollut tarpeen, mutta haluaisin tässä välissä kysyä, että kuka pitää kotonaan aina varalla harsokangasta spontaania juustotehtailua tai kenties ruumiin kapaloimista varten? Seuraavaan niksipirkkaan voinkin viestittää, että kätevä kotitekoinen juustonriiputin syntyy kädenkäänteessä kahdesta suodatinpussista! Aseta juustomöykky ensimmäisen sisään, purista kunnolla ja suojaa vielä toisella jottei hauras märkä paperi repeä. Kiepsauta pussinsuut tiukalle kierteelle, solmi narulla ja ripusta ilahduttamaan kahdeksaatoista kissaasi esimerkiksi keittiön hanan varteen.

En tiedä toimiiko suodatinpussimetodi siinä vaiheessa kun juustoa tekee isomman satsin kerralla.

Note to self: vieraile kangaskaupassa.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti