lauantai 24. joulukuuta 2011

Sticky and sweet

Erinomainen tapa ilahduttaa makean ystävää juhlapyhänä on valmistaa tälle jotain jännittävää hilloa juustotarjotinta sulostuttamaan. Tämän väittämän myötä Rääppijässä alkaa joulun kunniaksi uusi juttusarja: huonosti ajoitetut lahjavinkit.


Nyt on söpöä. Tähän vielä talvinen kuva, jossa Zooey Deschanel vetää rekeä ja nauraa veikeästi.

Ruokalahjat ovat mitä parhain tapa osoittaa, että lahja tarkoitettu juurikin sen saajalle. Tiedossa olevia makumieltymyksiä on helppo noudattaa, ja lahjanantaja säästyy turhalta stressiltä tietäen, että lahjalle varmasti löytyy käyttöä. Ruokalahjat eivät ole aineettomia sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta eipä niitä voi tilanhaaskaukseksikaan moittia. Siksi ne ovat lahjojen aatelia - jotain käsinkosketeltavaa, mutta katoavaista.

Perinteisiä ruokalahjoja ovat erilaiset säilykkeet, leivonnaiset ynnä muut äkkimakeat juurikin niiden pitkän käyttöiän vuoksi. Hillo täyttää sekä makean että hyvinsäilyvän kriteerit, ja on mainio keino päästä eroon kaapin perukoille varastoituneista tyhjistä lasipurkeista. Kaikki voittavat!

Inkiväärillä maustettu päärynähillo saksanpähkinöillä söpössä lasipurkissa (n. 3 dl)

suunnilleen 2 normaalikokoista päärynää (~400 g kuorittuna)
3 dl taloussokeria
1 sitruuna - mehu ja kuori raastettuna
1/2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
kourallinen saksanpähkinöitä murskattuna

Kuori päärynät ja poista niistä kannat ja siemenet. Lohko tai siivuta haluamaasi muotoon. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu; omastani irtosi vajaat 3/4 dl. Raasta myös inkivääri tai käytä valmista tahnaa. Laita kaikki ainekset pienehköön kattilaan ja kiehauta. Säädä levyä pienemmälle ja jätä poreilemaan välillä sekoittaen. Hillo saa kiehuessaan tummemman värin ja sen koostumus tihenee.

Noin puolen tunnin kuluttua hillo on todennäköisesti valmista, ja sen poreillessa on sopivasti aikaa steriloida lasipurkit. Laita purkki/purkit kansineen kattilaan, jossa on kylmää vettä. Laita purkkikeitto liedelle ja kiehauta. Nosta kuumat purkit varovasti vedestä ja täytä välittömästi valmiilla lämpimällä hillolla. Ripottele pinnalle saksanpähkinöitä tai sekoita joukkoon. Sulje kansi tiiviisti ja säilö viileään.


Jos ainekset löytyvät kaapista, kerkeää hillosatsin keittää vielä sopivasti aaton jälkiruokapöytään! Meillä pääruoasta seuraavaa ähkyä lievitetään brien, sinihomejuuston, manchegon ja parin muun voimalla. Ei aavistustakaan sopiiko tämä niiden kanssa, mutta kokeillaan. Riskejä, riskejä... ne kuuluvat allekirjoittaneen jouluun.
  
Näillä sanoilla Rääppijä haluaa toivottaa kaikille lukijoilleen erinomaisen maukasta, paksua ja lämmintä joulua. Tällaisilla keleillä se on onneksi helppoa! Välipäivinä luvassa lisää huonosti ajoitettuja lahjavinkkejä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti