sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Kamelin selän katkaisija


Tässä joulupöytään sopiva jälkiruokaresepti, jota voin suositella masokistisia taipumuksia omaaville, tai niille, jotka eivät tavoittele ähkyä edes pöydän notkuessa ruokaa.

Karpalorahka lämpimällä kinuskikastikkeella (8 annosta)

rahka:

1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
250 g rasvatonta maitorahkaa
250 g rasvaista maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
2 dl karpaloita survottuna
karpaloita koristeluun

Vaahdota kerma isossa kulhossa vaniljasokerin ja pienen sokerimäärän kanssa. Notkeuta rahkat purkeissaan ja lisää kerman joukkoon. Vispaa tasaiseksi. Survo karpaloista romuluista sosetta ja lisää rahkaan. Tarkista maku (tässä vaiheessa hyvin hapanta) ja makeuta fiiliksen mukaan.

kinuski: (aivan liikaa tähän tarkoitukseen, mutta suhteet allaolevan mukaan; ohje jalostettavissa suklaafudgen tekoon)

50 g voita
3 rkl siirappia
5 dl sokeria
5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Iske ainekset kattilaan, sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Anna poreilla välillä sekoittaen noin 20 minuuttia tai kunnes seos on hieman paksuuntunut ja kinuski saanut väriä. Kinuski on tällöin valmista työstettäväksi kastiketarkoituksiin, eli esimerkiksi rahkan kumppaniksi.

Valmiita annoksia varten lusikoi hieman kuumaa kinuskia tarjoilumaljan pohjalla ja nosta päälle muutama reilu ruokalusikallinen rahkaa. Koristele kokonaisilla karpaloilla ja nauti välittömästi.

Suklaafudge: pidentämällä kinuskin keittoaikaa seos tihenee entisestään. Noin puoli tuntua kuohuttuaan nosta kattila liedeltä, iske sekaan valmiiksi rouhittua suklaata (koko satsiin n. 200 g, puolikkaaseen 100 g jne.) ja esimerkiksi pähkinäsattumia, sekoittaa vimmatusti ja kumoa laakeaan astiaan jähmettymään. Lopputuloksena on rakenteeltaa täydellistä suklaapähkinäfudgea, kun jähmettyneen massan leikkaa kuutioiksi. Pelkällä kinuskimassalla lopputulosta en ikävä kyllä saanut jähmettymään oikeanlaiseksi - pitkän keittämisenkin jälkeen möhnä jähmettyi ainoastaan äärimmmäisen tahmeaksi toffeeksi, jota ei saanut leikattua sitten millään. Hyväähän se oli silti.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti