keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Hot date

Treffeistä taateleihin, date se on silti. Sulostutin itsenäisyyspäivän vastaanottoa ja etikettikriitikoiden vuosittaista kokoontumista vuoden äkkimakeimmilla leivonnaisilla: taateli cupcakeseillä.


Taatelit sopivat joulunalusaikaan kuin lumi talveen, joten hyviä uutisia edes näiltä osin. Taateleita pukee jouluun liitettävä mausteisuus, ja usein näitä pieniä kurttuisuuksia nautitaankin jonkinlaisen maustekakun muodossa. Taatelikakku on miltei ainoita kuivakakkuja, joista oikeasti pidän, tietenkin banaanikakun ohella. Johtunee siitä, että kumpikaan ei oikeastaan ole kuivaa...? Tiikerikakku on mielestäni eräs maailman suurimpia vitsauksia, sokerikakku pääsee lähes tasapisteille. Kaikista pahinta on silti äitini syvästi rakastama joulukakku, joka tarkoittaa meilläpäin ankeaa peruskakkua "kivasti" tuunattuna kaiken maailman keinovärjätyillä cocktail-hedelmillä, sukaateilla ja sen sellaisilla. Haluaisin niin kovasti pitää tuosta joulupöydän jokavuotisesta kutsumattomasta vieraasta, mutta hammastakaan purren en pysty. En viitsi edes yrittää. Jouluna vatsassa ei vaan yksinkertaisesti ole tilaa kohteliaalle syömiselle.

Vaikka keittiöni on varusteltu perinteisellä kakkuvuoalla, harvassa ovat ne kerrat, kun voin vastustaa muffinsivuokien kutsua. Muffinsit ovat niin mukavia, samoin kuin muutkin annoskokoiset leivonnaiset. Aivan virallisesti nämä leivonnaiset ovat kyllä cupcakeseja, öljyn sijaan voi-sokerivaahtoon perustuvia vatkattavia, ilmavia vuokaleivoksia. Ikävä kyllä vuokaleivos on tasan yhtä mitäänsanomattoman kuuloinen sana kuin kuivakakku; kumotakseni kaiken mahdollisen ankeuden, upotin vuokaleivokseni perinteisen tuorejuustokuorrutteen lisäksi kinuskihuntuun.

Taateli cupcakesit tuorejuusto-kinuskikuorrutteella (n. 20 kappaletta)

Taikina

1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
2,4 dl kiehautettua vettä
2,4 dl piimää
1 tl ruokasoodaa

125 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria

6,5 dl jauhoja
1 3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Tuorejuustokreemi

200 g maustamonta tuorejuustoa (rasvaista, tai rasvaisinta lightia, ei missään nimessä mitään 2%)
50 g pehmeää voita
250 g tomusokeria
kanelia

Kinuski

2 rkl tummaa sokeria
2 1/2 rkl kermaa
1 rkl voita

Itse cupcakeseja varten pilko taateleita pieneksi silpuksi ja laita isoon kulhoon. Kaada päälle kiehautettu vesi, lisää ruokasooda ja anna seistä parikymmentä minuuttia. Kun taatelit ovat turvonneet mukavasti ja seos hieman viilentynyt, kaada joukkoon piimä ja sekoita. Alkuperäisessä ohjeessa piimä käskettiin kiehauttamaan veden kanssa, mutta metsään meni - täyteläinen AB-piimä hajosi atomeiksi kuumetessaan, enkä uskalla suositella moista vaikka ongelma saattoikin johtua käyttämästäni piimätyypistä.

Vatkaa toisessa kulhossa huoneenlämpöön aiemmin pehmenemään nostamasi voi ja sokeri. Kun seos on notkistunut ja aikaansaannos muistuttaa vaahtoa, vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja sekoita vielä huolellisesti.

Sekoita kolmannessa kulhossa vielä taikinan kuivat aineet: vehnäjauho, leivinjauhe ja suola.

Tämän jälkeen seuraa lopullisen taikinan muodostus, tapahtumapaikkana vaahtokulho. Lisää muna-sokerivaahdon joukkoon aluksi noin kolmannes jauhoseoksesta ja sekoita. Lisää sitten noin puolet taatelisoseesta, sitten taas kolmannes jauhoista, loput taatelisoseesta ja vielä viimeisenä loput jauhot. Muistanet sekoitella joka välissä itsekin.

Kun taikina on valmis, annostele sitä haluamasi määrä muffinsivuokiin. Suosittelen muffinsien leivontaan ehdottomasti kovaa kestovuokaa - itselläni käytössä on metallisia, mutta niitä tehdään myös silikonisina. Pelkällä paperivuoalla lopputulos on harmillisen usein litteä ja varsin levinnyt ilmestys, mistä jokaisella lienee kokemuksensa. Jos käytät metallivuokaa, vuoraa muffinseille varatut kolot vielä paperivuoilla - metalli pysyy siistinä, eikä leivoksia tarvitse repiä ulos. Sopiva määrä taikinaa on noin 2/3 vuoan korkeudesta. Paista uunissa 175 asteessa koosta riippuen 20-25 minuuttia. Tarkista kuitenkin kypsyys - leivokset saavat jäädä hieman kosteiksi, mutteivät kuitenkaan sisältä raaoiksi.


Nosta valmiit muffinsit jäähtymään ja tee sillä aikaa kuorrute. Tuorejuusto tottelee sinua parhaiten huoneenlämpöisenä, mutta ensi sijaisen tärkeää tämä on voin kohdalla. Kaikkein kriittisintä on kuitenkin ainesten sama lämpöila - hyvin pehmennyt voi jähmettyy uudelleen ja muodostaa klimppejä, vaikka yrittäisit kuinka vispata sitä kylmään tuorejuustoon. Tavalla tai toisella sekoita kuitenkin tuorejuuston sekaan voi (jonka voit jättää myös kokonaan pois) ja tomusokeri. Ohjeistetulla määrällä tomusokeria kuorrutteesta tulee melko pehmeää ja valuvaa, aivan liian juoksevaa esimerkiksi pursottimella käsittelyyn. Minussa ei vain ole tarpeeksi munaa laittaa kuorrutteeseen reseptien usein peräänkuuluttamaa miltei puolta kiloa sokeria - en vain pysty, pelkkä ajatus vihloo hampaita. Pehmeä kuorrute maistuu aivan yhtä hyvältä, muttei toki muodosta niin jyrkkämutkaisia spiraaleita ja huippuja, kuin vaikka Magnolia bakeryssa. Ei voi mitään, nyt ollaan Suomessa, ja nyt syödään terveellisesti. Maan tavan mukaan maustetaan tuorejuustokreemi vielä ripauksella kanelia.

Unohdetaan mitä äsken todettiin, ja valmistetaan kinuskikastike. Laita kaikki aineet pienimpään kattilaan jonka löydät, ja kiehauta kokoon vain pari minuuttia keitellen. Nosta pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.

Muffinseja/cupcakeseja kuorruttaessa on ehdottoman tärkeää, että leivokset ovat täysin jäähtyneitä. Muuten jo valmiiksi notkearakenteinen kuorrute menettää viimeisimmänkin selkärankansa. Kun aika on kypsä, kuorruta leivokset tuorejuustokreemillä, tyyli on vapaa. Lusikoi lopuksi kinuskia turhamaisiksi viiruiksi jokaisen päälle ja viimeistele ripauksella kanelia.

Nosta jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi - kuorrute kovettuu ja itse leivokset saavat hetken vetäytyä. Nosta cupcakesit kuitenkin hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Syö ja nauti. Kuole onnellisena.


Suosittelen ehdottomasti ennakkoluulotonta leipomista ja ruoanlaittoa sen pohjalta, mitä kaapista löytyy. Taatelimuffinsien inspiraationa toimi kaapissani majaileva taatelipaketti, josta luoja yksin tietää mihin tarkoitukseen olen sen muinoin ostanut. Minulla on erittäin paha tehdä heräteostoksia ruokakaupoissa, ostaa "kaikkea kivaa" mitään varsinaisesti tarvitsematta, terveisin tälläkin hetkellä kaapissa kolmea erilaista kovaa juustoa. Eikä minulla ole edes leipää?

Toisaalta höveli rahankäyttö kaupan kuivahedelmäosastolla saattaa maksaa itsensä ruhtinaallisesti takaisin. Niin ainakin tällä kertaa. Silti, en voi jatkaa valitsemallani tiellä enää pitkään. Lähtö Melbourneen häämöttää puolentoista kuukauden päässä, ja tärkeimpänä tavoitteenani viimeisille viikoilleni on saada kaapit tyhjiksi kaikista niiden perukoille kätketyistä ruokatuotteista. Ei enää heräteostoksia! Ei enää uusia kastikkeita, jauhoista nyt puhumattakaan.

Tehtävä on haasteellinen
. Tällä hetkellä minulla on kaapeissani ainakin:

Basmatiriisiä, puuroriisiä, arborioriisiä;
Vehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ruisjauhoja, maissijauhoja, kastanjajauhoja, mantelijauhoa, leipämaltaita;
Ohraryynejä, mannaryynejä, kaurahiutaleita, vehnäleseitä, kauraleseitä;
Pellavansiemeniä, seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä, cashewpähkinöitä, manteleita;
Spagettia, lasagnelevyjä, fusillia, riisinuudeleita, riisipaperia;
Mysliä, muroja, savoiardi-keksejä, popcorn-jyviä;
Sokeria, tomusokeria, ruokosokeria, siirappia, vaniljasokeria, hunajaa;
Mustapippuria, valkopippuria, karkeaa merisuolaa, yhdeksää erilaista sormisuolaa (???), ihan perussuolaa, currya, garam masalaa, chilijauhetta, toista chilijauhetta, cayennepippuria, kurkumaa, rosmariinia, timjamia, oreganoa, basilikaa, paprikajauhetta, juustokuminaa, laakerinlehteä, maustepippuria, muskottipähkinää, inkivääriä, kanelia, kanelitankoja, korianterinsiemeniä, kookoshiutaleita, liemikuutioita, elintarvikevärejä, kuivahiivaa...;
Mustapapuja, kidneypapuja, kikherneitä, ruskeita linssejä, punaisia linssejä;
Tomaattimurskaa, tomaattipyreetä, tomaattikeittoa, valmiita pussikastikeaineksia;
Mehukattitiivistettä ja kirsikkasiirappia;
Kaakaojauhetta, raakakaakaojauhetta, maca-jauhetta, teetä, kahvia, glögiaineksia, karpalomehua;
Chilitahnaa, inkivääritahnaa, kalakastiketta, makeaa chilikastiketta, seesamiöljyä, oliiviöljyä, rypsiöljyä, omenaviinietikkaa, balsamicoa, dijonia, kokojyväsinappia, perussinappia, ketsuppia, chipotlekastiketta, majoneesia, tabascoa, oliivitahnaa, appelsiinimarmeladia, vadelmahilloa, sitruunamehua;
Kapriksia ja chilipalkoja;
Ananasta, avokadoa, porkkanoita, punakaalia, greippiä, mandariinejä, sitruunoita, kurkkua, tomaatteja;
Maapähkinävoita, tahinia, nutellaa;
Piimää, maitoa, kermaa, voita, lisää voita, juustoa, rahkaa, jogurttia, kananmunia;
Viiniä, olutta, giniä, rommia, kirsikkalikööriä;
Pakkasessa parikymmentä Schwarzwaldin piiloa.

...taitaa tulee kiire.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti