keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Bon Bircher

Näin syksyisin mieleni halajaa kahta asiaa: omenoita ja kotitekoista mysliä. Jälkimmäistä olen viime vuosina valmistanut useita satseja uunissa paahtamalla - halpaa, helppoa ja sikamaisen hyvää, eikä sokerilla tarvitse läträtä niin uskomattoman paljon kuin kaupan muromyslien kohdalla. Siinä on muuten tuote, jonka ainesosalistaa ei kannata vilkaistakaan ellei halua kokea karvasta pettymystä.

Ilman uunia voi toki tehdä paahtamatonta mysliä sekoittamalla kaurahiutaleita, pähkinöitä, kuivahedelmiä, mutta onhan se vähän kuivaa. Koska kyse on kuitenkin - paahdolla tai ilman - niin uskomattoman helposta ja (sanoinko jo) halvasta asiasta, en voi ymmärtää kaupassa myytävien myslipakettien hintoja. Tai no, lähinnä ehkä ihmisiä, jotka niitä ostavat. Uskon kuitenkin useimpien viattomuuteen, tarkoittaen viattomuudella sitä, ettei vaan koskaan ole tullut ajatelleeksi, että mysliä voisi tehdä myös itse. Ajattelettomuudesta tuskin tarvinnee ketään rankaista niin harmittoman aiheen kuin myslin yhteydessä.

Haluan kuitenkin sanoa lempeimmällä mahdollisella tavalla kaikille ruudun takana piileskeleville valintojaan kyseenalaistamattomille mysliasiakkaille: HERÄTKÄÄ!

Ah, Perth, Northbridge ja Little Willy's kahvila. Bon Iverotica -materiaalia parhaimmillaan.
Täkäläisten kuppiloiden aamiaislistoissa esiintyy toistuvasti bircher-mysli, minulle aiemmin täysin tuntematon käsite. Kyse on kuitenkin ilmeisesti kaikkien hiutalesekoitusten äidistä, varsinaisesta sveitsiläisestä alkumyslistä, joka on vastoin kaikkea logiikkaa märkää. Oikeastaan tuorepuuron kaltaista. Maidossa valmiiksi liuotettua weetabixia. Kuulostaako inhottavalta? Niin minustakin.

Oikeastaan bircher on kuitenkin aika koukuttavaa. Sitä voi valmistaa reilun satsin ennakkoon, ja varioida mehua ja lisäkkeitä muuttamalla loputtomiin.

Perinteinen omppu-bircher materialisoituu kuitenkin jotakuinkin näin:

Birchermysli (tupla-annos)

2 dl kaurahiutaleita (tai ruis-, tai neljänviljan-, ...)
1 dl maitoa
1 dl omenamehua
(kourallinen rusinoita)

1 omena
jugurttia
pähkinöitä, siemeniä yms.

Sekoita maito ja mehu kaurahiutaleisiin, (lisää rusinat) ja laita vetäytymään jääkaappiin esimerkiksi yön yli.

Ennen tarjoilua sekoita joukkoon rouhittuja pähkinöitä, manteleita tai siemeniä. Raasta tai pilko omena, ja lisää mysliin. Tarjoile esimerkiksi luonnonjugurtin kanssa - mausteiksi sopivat ainakin hunaja ja kaneli. Nautinnonhaluisimmat sekoittavat joukkoon vielä marjoja, hedelmiä ynnä muita lisäkkeitä.

Tadaa! Kiitos Picasan 1960-nappula ja instagram-kuville altistunut mieli. Mikään ruoka ei vaan näytä kauhean hyvältä tän kämpän luonnonhalogeenivalossa...

Little Willy'sin versiossa koko komeuden päällä oli mehustettua raparperiä. Ahhhhh. Sitähän taitavat nyt olla Suomen pusikot pullollaan, joten kas - tästä tuli sittenkin kesäresepti.

Eilinen missio Dights Falls koki tragikoomisen lopun. Idiootin itsevarmuudella kuljin uskollisesti meanderoivan joen vartta 15 kilometriä putouksien suuntaan, vaikka linnuntietä paikalle on meiltä viitisen kilometriä. Siinä 14 kilometrin paikkeilla tuskastuin ja lähdin "vähän oikomaan", päätyen taas vaihteeksi jollekin golfkentälle. Lopulta löysin takaisin oikealle reitille, mutta koska viimeiselle rantaetapille pääsi ylittämällä tien, jota pitkin kulki bussilinja kotiin, lähdin kotiin. Kilometriä ennen putouksia. Ihminen jaksaa vaan tietyn määrän ankeita maisemia, ja minulle tämä määrä on ilmeisesti neljä tuntia. Onneksi "putoukset" tarkoitti tässä tapauksessa ilmeisesti jotain 30cm notkoa joessa. Jes. Kävelykiintiö on nyt hetkeksi täynnä.


Kylmää talvi-iltaa piristivät lasilliset hot apple cideriä makeassa Rooftop Barissa ja niitä seuraava Britney Spears-tulkinta chinatownin hienoimmassa karaokessa.



Lähtö Melbournesta ei taas vaihteeksi oikein houkuta...
  

4 kommenttia:

  1. Nams kuulostaa ihanalta! Kommentoin sun joka postausta, mutta siis se ei varmaan haittaa. Aion kokeilla tuota, toimisi hyvin esim. pitkää lenkkiä edeltävänä aamiaisena ^^ Tosin maitoa pitää vähän funtsia. Mut nam! Nam!
    -T-

    VastaaPoista
  2. Hei mystinen -T-! Kommentoida saa toki :) Se on aika kivaa. Kannattaa tehdä, tosin ei ehkä kovin monenkertaista annosta. Ite tein sen viisinkertaisen satsin ja heh, ei tää nyt kovin monetta aamua putkeen välttämättä houkuttele... tai sitten herkkupylly vaan kyllästyy nopeasti. Nammm. Puolukkamehu ois varmaan aika kova sana, tai sitten vaan marjoja koko joukko nestettä korvaamaan ja yöksi jääkaappiin. Omenalla ei varmaan vaan oikeen voi, luulen että tulee outoa ruskeeta mössöä...

    VastaaPoista
  3. Haa!

    Tein viikonloppuna, söin samana päivänä kahteen kertaan!

    Tein kahdesti itselleni puolikkaan annoksen, mutta nesteytin kookosmaidolla ja vedellä. Hyvää oli, ja toki rahkan kanssa pistelin poskeen =) Se oli jotenkin tosi kivaa se itse myslin koostumus!

    Herkkupyllyn elämä on aika haasteellista. Tosin silloin kun löydän jotain kivaa, saatan syödä sitä monta päivää putkeen ja sitten taas vaihtaa johonkin uuteen villitykseen =)

    VastaaPoista
  4. Ah rahka. Voi miten kaipaan rahkaa... pian saa! Haha, Saaran mamma oli laittanu postiin hapankorppuja ja väyrysenpäitä :D. Paketti tuli tänään.

    Kookosmaito kuulostaa muuten tosi hyvältä! Mikäköhän sen kanssa sopis... ehkä karpalo. Nam nam! Kaura on paras. Aattelin ostaa 'I like oats' -pinssin. Sellaisen nimittäin sais täältä.

    VastaaPoista