keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Cookies

Monica: Well, I’ve tried everything. I give up. I guess I’m not gonna be the mom who makes the world’s best chocolate cookies. I do make the best duck confit with broccoli rabe.  Kids love that right.
Phoebe: Well, y’know I may have relatives in France who would know. My grandmother said she got the recipe from her grandmother, Nesele Tolouse.
Monica: What was her name?
Phoebe: Nesele Toulouse.
Monica: Nestle Tollhouse?!
Phoebe: Oh, you Americans always butcher the French language.
Monica: (grabbing a bag of Nestle Tollhouse chocolate chips) Phoebe, is this the recipe?
Phoebe: Yes!! Ohh.

Maailman parhaan cookies -reseptin metsästämistä voi pitää omalla kohdallani lähes täydellisen juustokakkureseptin metsästämisen veroisena missiona. Cookiesilla eli suomeksi sanottuna keksillä viittaan tässä tapauksessa nimenomaan amerikkalaistyyppiseen littanan romuluiseen keksiin, jonka tuntomerkkejä ovat suuren koon lisäksi ehdottomasti sitkeyden (chewiness) ja rapeuden (crispiness) tasa-arvoinen liitto. Äskeinen fraasi on aivan omaa tuotantoa, mutta perehdytään universaalisti tärkeään aiheeseen tarkemmin.

Helsinki, World design capital 2012 ja syystä


Wikipedia määrittelee täydellisen cookiesin ensimmäisen momentin (chewiness) seuraavalla tavalla:

Chewiness is the mouthfeel sensation of labored mastication due to sustained, elastic resistance from a foodstuff. Canonically chewy foods include caramel, rare steak, and such eponymously chewy items as chewing gum, Charleston Chew, and Chewy Granola Bars. Chewiness is empirically measured by the metrics of Chew Count and Chew Rate.

Toista momenttia (crispiness) kuvataan taas seuraavin sanankääntein:

Crispiness or crispness is the gustatory sensation of brittleness in the mouth, such that the food item shatters immediately upon mastication. Crispiness differs from crunchiness in that a crunchy food continues to provide its material sensation after a few chews. On the other hand, a crispy food quickly loses the 'taut' equilibrium of its material, such as a tightly wrapped sausage. A delicately wrapped item is usually crisp, unlike such food items as loosely or unwrapped unfresh fruit or a wax-coated cheese. Crisp and crunch can be concomitant or mutually exclusive.


Lienee sanomattakin selvää, että mikä tahansa keksi ei näihin samanaikaisesti pysty. Siksi sallittakoon anglismien käyttö ja puhuttakoon ilme värähtämättä juuri tietyn tyyppisistä kekseistä - cookieseista. Ja kun nyt tälle linjalle lähdettiin, sovellettakoon käytäntöön myös täysin epäloogista monikkopohjaista sanalainausta, sanan cookies käyttäminen yksikkönä sanan cookie sijaan. Muffinsit vai muffinit? Mielestäni ensimmäiset, vaikkei siinä mitään järkeä olekaan.



Google on laulanut monia kertoja, kun olen yrittänyt löytää maailman parasta chocolate chip cookies -reseptiä. Vasta nyt ymmärsin kokeilla sitä kaikkein kaupallisinta ja tunnetuinta. Suosiolla on nimittäin syynsä.

Original NESTLÉ® TOLL HOUSE® Chocolate Chip Cookies (20 isoa keksiä)

5,4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
225 g voita (laitoin 200g ihan laihdutusmielessä)
1,8 dl sokeria
1,8 dl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta (laitoin vaniljasokeria)
2 kananmunaa
340 g suklaata (eli autenttisuutta vaativille 12 unssin paketti Nestlén semi-sweet chocolate morselseja) - laitoin noin 250 g, puolet maitosuklaata ja puolet 70% tumma suklaata isoiksi paloiksi rouhittuina. Suosittelen kuitenkin pitäytymään alkuperäisen ohjeen järjettömyydessä - sattumia oli aivan liian vähän!
(2,4 dl pähkinöitä rouhittuna)

Sekoita jauhot, sooda ja suola. Vatkaa pehmennyt voi sokerien kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Vispaa sen jälkeen joukkoon kananmunat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Aivan viimeisenä kääntele joukkoon rouhittu suklaa ja pähkinät niin halutessasi. Valmis taikina on koostumukseltaan erittäin jämäkkää.

Nostele taikinasta golfpallon kokoisia kökkäreitä uunipellille - ne tasaantuvat lämmössä, eikä niitä tarvitse erikseen siloittaa. Paista uunissa 190 asteessa 9-11 minuuttia. Valmiiden cookiesien tulisi näyttää uunista tullessaan jopa hieman raaoilta. Jäähdytä ritilällä ja nauti periamerikkalaiseen tyyliin kylmän maitolasillisen kanssa.

Oh yes. Ei appelsiininkuorta tai muskottipähkinää, vaan pelkkää asiaa. Sokeria, sokeria ja vielä kerran sokeria. Voilla höystettynä.

Rääppijän kohderyhmäksi on hiljalleen muodostumassa lihavista ruoista turvasatamaa etsivät kansalaiset. Milloinkohan olen viimeksi kehottanut valmistamaan jotain ns. terveellistä? Läheisenikään eivät ole turvassa. Näitä kuskasin työpaikan naisten päänmenoksi syntymäpäivieni kynnyksellä, vielä astetta suklaapitoisempia purkitin ystävälle joulun kunniaksi. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin!

...ja maailmassa oli taas järkeä.

5 kommenttia:

  1. Hyviä oli! T. Mike

    VastaaPoista
  2. Heini joka ei jaksa kirjautua4. tammikuuta 2012 klo 14.18

    Kiitokset Tapulikaupunkiin! terveisin MM

    VastaaPoista
  3. Hei, sulta on tainnut jäädä ne kananmunat tosta aineslistasta pois kokonaan?

    VastaaPoista
  4. Oho katos! Näin tosiaan on. Kiitos huomautuksesta, menee välittömään korjaukseen! :)

    VastaaPoista
  5. Oon tälleen muodikkaasti myöhässä mun kommenttien kanssa, mutta piti vaan sanoa vielä kerran kiitos kekseistä :D Hyviä oli!

    -Mirka

    VastaaPoista