lauantai 7. tammikuuta 2012

Jo vihertää

Jos jääkaappisi perukoille on jäänyt turhan päiten pyörimään palanen sinihomejuustoa, eikä sen syöminen piparkakkujen ja muiden keksien avustuksella enää käy laatuun, yhdistä jalo ystäväsi salaattiin ja hedelmiin! Hedelmien ja erinäisten juustojen liitto on muuan Tinie Tempahin sanoin tähtiin kirjoitettu, ja salaatinlehdet menevät kivasti siinä sivussa.

Viime aikojen ruokavaliostani kertoo jotain se, että ruokaisaa salaattia, tuota kaikkien aikojen lempiruoakseni julistamaa yleispätevää annosta syödessäni olin yllättänyt siitä, miten helposti sen alas sain. Luulen, että tuoreista raaka-aineista luopuminen on koodattu takaraivooni talvikuukausien automaatioksi kaamosmasennuksen lailla. Lähiruokahengessä meidän suomalaistenhan ei pitäisi syödä tällä hetkellä tomaatteja, appelsiinejä saati marjojakaan. Jos elettäisiin aidosti maassa maan tavalla, alkaisivat viime vuoden elonkorjuun rippeetkin olla jo kortilla. Onneksi ei eletä.

Suomalainen minussa huutaa silti talven pimeimpinä hetkinä nauriita ja kaalia riistan kyytipojaksi! No ei nyt sentään. Oikeasti se huutaa räiskäleitä ja voileipiä, kenties perunamuussia; joka tapauksessa kaikkea muuta, kuin salaattia. Loogistahan se on: kauden kasvikset ovat haljuja versioita kesän vastaavista, tomaatit raakoja ja kurkut mauttomia. Kesällä kuvittelen maistavani auringon säteet vihannesten pinnalla, mutta talvella totuus on toisenlainen. Valitettavasti en voi antaa periksi pohjoiselle luonteelleni: muutakin kun viljaa on syötävä.

Siksipä talvinen salaatti.


Salaatti paahdetusta päärynästä, sinihomejuustosta ja manteleista (4:lle)

kahta salaattipuskaa vastaava määrä salaattia - mieluusti sekalaisia lehtiä: perussalaatin lisäksi esimerkiksi pinaattia, endiiviä, punamangoldia tai vastaavaa mukavannäköistä ja -makuista
4 päärynää
1 avokado
100 g sinihomejuustoa
kourallinen manteleita

kastike:

4 rkl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa (puna-, tai omena- esimerkiksi)
1/2 tl sinappia
ripaus sokeria
1/2 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Huuhtele salaatinlehdet, kuivaa huolellisesti ja revi mieleiseen kokoon. Koverra avokado kuorestaan, poista kivi ja siivuta ohueksi. Kuori päärynät, poista kanta ja siement ja siivuta paksuiksi viipaleiksi. Paahda päärynäviipaleita uunissa 250 asteessa, kunnes ovat saaneet hieman väriä - tämän voit tehdä myös pannulla. Paahda manteleita omalla kuivalla pannullaan välillä pannua ravistaen (varo polttamasta). Kokoa salaatti latomalla neljälle lautaselle ensin salaatinlehdet, niiden päälle avokadoviipaleet, sitten lämpimät päärynät, murusteltu sinihomejuusto ja viimeisenä paahdetut ja rouhitut mantelit. Sekoita kastikeainekset ja pirskottele salaattiannosten päälle. Tarjoile heti.

Salaateissa ja ruoissa ylipäänsäkin vaikutun yleensä lähtemättömästi paitsi erilaisten makujen, myös erilaisten tekstuurien yhteispelistä. Eräs ystäväni arvottaa ruokia muun muassa sen perusteella, miltä ne tuntuvat suussa - alan hiljalleen ymmärtää miksi. Tässä salaatissa samettinen sinihomejuusto, lämmin mutta silti napakka päärynä sekä mukavan rouskuva manteli luovat yhdistelmän, joka paitsi tuntuu mukavalta, myös maistuu erinomaisen hyvältä. Mieto avokado on rasvaisuudessaan loistava lisä paitsi tasapainottamaan, myös tuomaan muita makuja esille; hennosti sinappinen vinaigrette viimeistelee kokonaisuuden.

Tämän makukimaran varjolla söisi vaikka umpitylsää jäävuorisalaattia, mutta suosittelen silti käyttämään lehtiä, jotka maistuvat itsessäänkin hyvältä. Sellaiset ovat tähän vuoden aikaan hieman kiven alla, mutta päivä pitenee koko ajan - iloitkaamme siis siitä, että vain muutaman kuukauden päästä hyllyt taas notkuvat tuoretta ja edullista syötävää! Ja siitä, että pian alkaa parsakausi! Paitsi allekirjoittaneelle, joka syö hintapoliittisista syistä todennäköisesti koko kevään spagettia ketsupilla. No, onhan senkin virallinen status Yhdysvalloissa vihannes.
  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti