torstai 7. heinäkuuta 2011

Naattia bataattia poikineen

Joka kesäinen ilmiö: lehtien sivut täyttyvät ennalta-arvattavasti päättyvästä vastakkainasettelusta kaasugrilli vs. hiiligrilli. Kaasu voittaa aina. "Onhan siinä hiilessä oma fiiliksensä", sanovat, "mutta kyllä se vaan kaasu on niin paljon helpompi".



Siistiä ja helppoa, mutta ennen kaikkea kallista näin opiskelijanäkökulmasta. Kaasugrillin hankinnan aika lienee kypsä kun paperit asuntolainaa varten on jo allekirjoitettu, ja kehyskunnissa sijaitsevan kompaktinkokoisen rivitalonpäädyn pihassa nököttää hopeanvärinen Prius. Hiiligrilli sen sijaan on nuoren ja ennen kaikkea nomadin lailla alituisessa liikkeessä elävän ihmisen paras ystävä. Halpakin se on, niin halpa, että kimppaan ostettuna pätevän mallin saa 65 sentillä henkilöä kohden.

Iltapäivälehtien sivuilla ollaan oikeassa siinä suhteessa, että hiiligrillissä tosiaan on tunnelmaa. Rusketusraitojen lailla myös grilliritilän aikaansaamat aavistuksen liian tummat jäljet ovat kesän selvimpiä tuntomerkkejä; yhdessä aurinkorasvan ja hyttyskarkoitteen kanssa kokoonsa nähden järjetöntä savupilveä puskeva hiiligrilli on mukana muodostamassa maailman iloisinta tuoksukimaraa!

Karsinogeenit check.

Grillissä riittää tunnelmoitavaa, grilliin liittyy aina hyviä muistoja. Mutta jaarittelut sikseen. Ennen kaikkea grilli on iloinen asia koska sen kautta lautaselle voi päätyä mitä herkullisinta syötävää. Unohtakaa makkarat niin aamu-, päivä, ilta- kuin yöruokanakin! Klassisen yliarvioinnin seurauksena jääkaapissani majailee edelleen kolme juhannuksena syömättä jäänyttä Ukkopekkaa, viimeisen munakoison sain sentään käytettyä eilen.

Munakoisot, kesäkurpitsat, paprikat ja vastaavat toimivat aina, mutta variaatiota lautaselleen haluava kurkottaa HeVi-osastolla myös makeaa kohti. Hedelmien grillaus onnistui yli odotusten, ja vaikka ähky oli saavutettu jo kahdeksan kierrosta aiemmin, oli grilliin aina pakko ujuttaa vielä muutama ananassiivu.

Fuusiokeittiö toimi myös maalaisromanttisissa tunnelmissa: flambeerattujen banaanien sijasta jekkumarinoitua persikkaa! Hiillostettuja suklaabanaaneja ripauksella suolaa ja pippuria!

Kyltymättömästi useimpia suolaisen ja makean yhdistelmiä rakastavana odotin shown huipentuvan grillattuun bataattiin. Tässä kohti oli kuitenkin todettava hiilien kisakunnon jättävän toivomisen varaa... puolikkaat pysyivät kivikovina vaikka ne jätti nauttimaan hiilloksesta reilusti yli puoleksi tunniksi. Tosiasiassa aika ei edes ole pitkä. Minulla oli vaan vastoin kaikkea logiikkaa hirveä nälkä.

Marinadi grillikasviksille

Oliiviöljyä
Valkosipulia
Chiliä
Rosmariinia
Suolaa
Pippuria

Ymppää aineet sekaisin ja lisää pilkottujen kasvisten joukkoon. Annan maustua ja grillaa.

Hedelmävartaat

tuoretta ananasta
persikkaa
banaania

Pilko (ja kuori) hedelmät, asettele vartaisiin ja ripottele päälle kanelia. Grillaa. Pirskota valmiiden hedelmien päälle tilkka limen mehua ja tarkoile esim. vaniljajäätelön kanssa.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti