Pastaruokien suurena ystävänä olin pakahtua onnesta löytäessäni uuden suosikin ikivihreiden bolognesen, carbonaran ja sattumanvaraisen pinaatti-juustokehitelmän rinnalle. Pasta alla Norma on sisilialaista perua, ja mukaan repertuaariin se tarttuikin juuri pääkallopaikalta.
Normaa on sittemmin varioitu myös pizzapohjan päälle ilmakuivatun kinkun täydentäessä peruspilareiden, munakoison, tomaatin ja ricottajuuston, melko mietoa makumaailmaa. Tässä nykyisessä ahdingossa, uunittomuudessa siis, on kuitenkin tyydyttävä pastaan. Varsin hyvää sekin!
Pasta alla Norma (4:lle)
2-3 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa tai vastaava määrä kuutioituja tomaatteja
2 rkl tomaattipyreetä
oliiviöljyä
nippu tuoretta basilikaa
suolaa, pippuria
ripaus sokeria
300-400 g munakoisoa
100 g ricottajuustoa
Pastaa - spagettia tai penneä
Huuhtele munakoiso ja leikkaa n. 1 cm siivuiksi. Itketä siivut, eli hiero paloihin suolaa ja anna levätä noin puoli tuntia. Huuhtele palat lopuksi pois suolasta ja irronneista nesteistä, kuivaa paperilla ja leikkaa mieluisan kokoisiksi lohkoiksi.
Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja freesaa kattilassa miedolla lämmöllä reilussa öljytilkassa noin 10 minuuttia. Lisää tomaattimurska/tuoreet tomaatit, tomaattipyre, hienonnettu basilika ja vapaavalintainen määrä vettä sen mukaan, kuinka kauan aiot kastiketta hauduttaa (suositusaika: pitkä). Mausta suolalla ja pippurilla, pyöristä tomaatin hapokkuutta ripauksella sokeria ja jätä kannen alle hautumaan.
Noin 20 minuuttia ennen h-hetkeä laita pastavesi kiehumaan. Pastan kiehuessa paista munakoisoviipaleet öljyssä, kunnes pinta on saanut mukavasti väriä. Mausta tarvittaessa suolalla.
Valuta valmis pasta ja kumoa tomaattikastikkeen joukkoon. Lisää ricotta ja sekoita hieman. Annostele pasta lautasille, viimeistele munakoisoviipaleilla ja halutessasi parmesan-raasteella. Tarjoile heti!
Kotona tein Normaa ensimmäisen kerran uunissa lasagnen muotoon piilotettuna, mutta pidin spagettiversiosta enemmän (tai sitten kyseessä on sisäsyntyinen puolustusmekanismi tämän hetkisen tilanteen johdosta). Uuniversiossa ainekset isketään kuitenkin yhdessä koossa uunivuokaan, päälle juustoa, ja gratinointia kehiin.
hei rääppijä, skarppaa vähän!
VastaaPoista